MISCONNECTED

                                                                                                                                                                                                                            Beeld © Nick Hannes

Kyoko Scholiers liet een jaar lang een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen. Ze bracht het hokje bij mannen, vrouwen en kinderen die op de één of andere manier gedisconnecteerd zijn van de samenleving. De telefoondraad vormt het symbool van de maatschappelijke verbinding die de bellers al dan niet vrijwillig doorknipten. Het zijn gevangenen, vluchtelingen, landlopers en daklozen, maar ook prostituees, patiënten en pechvogels. Het zijn kinderen en jongeren die opgroeien zonder mama en papa in de buurt. Het zijn (ex-) sekteleden, kluizenaars, kloosterlingen en einzelgängers allerhande. Gedurende een jaar sprak Kyoko ieder seizoen één uur met elk van hen. Zo verzamelde ze maar liefst 240 uur aan telefoongesprekken.

Kyoko verwerkte de opnames van de gesprekken in geluidsmontages van vijf minuten, voor een installatie van vier eigenzinnige telefoonhokjes. De toeschouwer neemt plaats in een hokje. Op de muur staan telefoonnummers geschreven en gekrast - nummers van mensen die je niet terugvindt in het telefoonboek. Hier en daar lieten ze ook een boodschap achter: de ene cryptisch, de andere direct. De toeschouwer neemt de hoorn van de haak en draait een nummer, waarna hij getuige is van de woorden en verzuchtingen die één beller gedurende een jaar aan Kyoko toevertrouwde. De toeschouwer gaat ook in letterlijke zin samen op weg met de beller. De dubbele hokjes zijn gemonteerd op een recht spoor van 24 meter. Van zodra het nummer gedraaid wordt, komt het telefoonhokje traag in beweging. Tijdens de vijf minuten luistertijd bewegen de hokjes heel langzaam, zelfs nauwelijks waarneembaar, naar de andere kant van het spoor. Waar het spoor stopt, wordt de verbinding meedogenloos verbroken. 

Wat toevallige passanten zien is een absurd intrigerend landschap van langzaam af en aan rijdende telefoonhokjes. Een bevreemdende plek die zowel de actieve als de passieve toeschouwer zal dwingen om anders te kijken en luisteren naar de wereld.

Première Misconnected: Zomer Van Antwerpen, 18-30 juli in het MAS, Hanzestedenplaats 1, Antwerpen, 8ste verdieping (met uitzicht over heel de stad). Praktische info over de première vind je hier. Daarna verhuist Misconnected naar Festival Boulevard (Den Bosch, NL), het Centraal Station (Zomer Van Antwerpen), de Turnhoutse gevangenis (Warande), en de oude mijnsite in Genk (C-mine cultuurcentrum). De volledige kalender vindt u hier.

MEDIA: Bekijk hier de reportage op ATV, lees hier het artikel in De Standaard, herbeluister hier de reportage op Klara en hier de reportage in De Ochtend op Radio 1.

CREDITS: Concept, creatie Kyoko Scholiers Assistentie research & productie Lot Vandekeybus Dramaturgie Tom Hannes Decor Koen Schetske, Ed Scholiers, Guy Van Den Bril, Werner Musenbrock, Bram Verhagen Montage Stijn Cole / Earbug, Kyoko Scholiers Muziek Stijn Cole Technische uitvoering Bob Cornet, Dirk Stevens Beeld Misconnected Nick Hannes Foto's telefooncel Sam Van Wynsberghe Uitvoerende productie Caravan Production (Brussel, BE) Coproductie De Warande (Turnhout, BE), kc nOna (Mechelen, BE), C-Takt (Hasselt, Genk, BE), KAAP (Oostende, Brugge, BE), Zomer Van Antwerpen (BE) Met de steun van ccBE (BE) en Stad Antwerpen Dank aan CAW Antwerpen, CKG De Kleine Vos, Villa Voortman, Woonzorgcentrum Sint-Maria, Wingerdbloei, Fedasil, Boysproject, Inloopcentrum De Steenhouwer, opvangcentrum De Plataan, Kluis van Moria, IVCA, Taalfabet, Campus De Markt, SAS, Comp.Marius en alle bellers en de vele mensen die geholpen hebben het voorbije jaar