Misconnected en Brief naar Verbeke
Na hun jarenlange rondreis langs theaters, musea, bibliotheken, stations, pleinen, parken, daken, kapellen, mijnen, middenbermen en de zee krijgen zowel Misconnected als Brief een permanente plek in Verbeke Foundation. Deze zomer wordt de serre waarin beide installaties te bezichtigen zullen zijn officieel ingehuldigd. We willen van deze gelegenheid gebruik maken voor een laatste grote dankuwel aan alle lieve mensen die de projecten mee tot stand hielpen komen (dat zijn er véél!), aan alle co-producenten en alle plekken waar we naartoe mochten reizen!
Het verhaal van Misconnected
Kyoko Scholiers liet een jaar lang een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen. Ze bracht het hokje bij mannen, vrouwen en kinderen die op de één of andere manier gedisconnecteerd zijn van de samenleving. De telefoondraad vormt het symbool van de maatschappelijke verbinding die de bellers al dan niet vrijwillig doorknipten. Het zijn gevangenen, vluchtelingen, landlopers en daklozen, maar ook prostituees, patiënten en pechvogels. Het zijn kinderen en jongeren die opgroeien zonder mama en papa in de buurt. Het zijn (ex-) sekteleden, kluizenaars, kloosterlingen en einzelgängers allerhande. Gedurende een jaar sprak Kyoko ieder seizoen één uur met elk van hen. Zo verzamelde ze maar liefst 240 uur aan telefoongesprekken. Kyoko verwerkte de opnames van de gesprekken in geluidsmontages van vijf minuten, voor een installatie van vier eigenzinnige telefoonhokjes. De toeschouwer neemt plaats in een hokje. Op de muur staan boodschappen en telefoonnummers geschreven en gekrast van mensen die je niet terugvindt in het telefoonboek. De toeschouwer neemt de hoorn van de haak en draait een nummer, waarna hij getuige is van de woorden en verzuchtingen die één beller gedurende een jaar aan Kyoko toevertrouwde. De toeschouwer gaat ook in letterlijke zin samen op weg met de beller. De dubbele hokjes zijn gemonteerd op een treinspoor van 24 meter. Tijdens de vijf minuten luistertijd bewegen de hokjes heel langzaam naar de andere kant van het spoor. Waar het spoor stopt, wordt de verbinding meedogenloos verbroken. Wat toevallige passanten zien is een absurd intrigerend landschap van langzaam af en aan rijdende telefoonhokjes. Een bevreemdende plek die zowel de actieve als de passieve toeschouwer zal dwingen om anders te kijken en luisteren naar de wereld.
Misconnected ging in première op de 8ste verdieping van het MAS (Zomer Van Antwerpen, 2017). Later reisden de telefooncellen naar het station in 's Hertogenbosch (Festival Boulevard, NL), het Centraal Station (Zomer Van Antwerpen), de Turnhoutse gevangenis (Warande), de oude mijnsite in Genk (C-mine cultuurcentrum), de Koninklijke Villa in Oostende (Theater Aan Zee), het Oorlogsmonument in Hasselt (Theater op de Markt), het Brugse station (KAAP), de tuin van Museum Busleyden en voormalige garage Wagenoord in Mechelen (Kc Nona), de Beverse bibliotheek (cc Ter Vesten), de binnentuin van Museum Dr. Guislain (Festival van de Gelijkheid), de Nes in Amsterdam (Brakke Grond), de Kortrijkse Schouwburg Kortrijk, cc Knokke Heist, en Corso, waar Kyoko huisartiest is.
CREDITS: Concept, creatie Kyoko Scholiers Assistentie research & productie Lot Vandekeybus Dramaturgie Tom Hannes Decor Koen Schetske, Ed Scholiers, Guy Van Den Bril, Werner Musenbrock, Bram Verhagen Montage Stijn Cole, Kyoko Scholiers Muziek Earbug Technische uitvoering tournee Bob Cornet, Dirk Stevens, Thomas Vermaercke, Vladimir Schetske Beeld Nick Hannes Foto's Nick Hannes, Sigrid Spinnox, Dario Prinari Uitvoerende productie Caravan Production Coproductie Warande, kc nOna, C-Takt, KAAP, Zomer Van Antwerpen Met de steun van De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen en Corso Dank aan CAW, CKG De Kleine Vos, Villa Voortman, Woonzorgcentrum Sint-Maria, Wingerdbloei, Fedasil, Boysproject, Inloopcentrum De Steenhouwer, opvangcentrum De Plataan, Kluis van Moria, IVCA, Taalfabet, Campus De Markt, SAS, Comp.Marius en uiteraard aan alle bellers en de vele mensen die geholpen hebben
Het verhaal van Brief
Voor BRIEF sloegen Kyoko en collega actrice Ruth Becquart de handen in elkaar. Ze stuurden vier seizoenen lang handgeschreven brieven naar mensen van over de hele wereld. Kunstenaars, prostituees, taxichauffeurs, bejaarden, psychiaters, politici en hun eigen vaders. Daarna reisden ze de lage landen rond met BRIEF, een installatie die de bijzonderste van deze intieme momentopnamen auditief archiveert. Een hoogst persoonlijke en intieme ervaring, voor zes mensen per keer.
Op een draaimolen werden de paarden vervangen door schrijftafels. Zes toeschouwers nemen plaats. Niet om te schrijven, maar om te luisteren naar het unieke fragment dat in de tafel schuilt. Stemmen vertrouwen hen woorden toe, flarden uit handgeschreven gesprekken die zich een jaar lang ontwikkelden, gesprekken met mensen van over de hele wereld. Ongeacht geslacht, leeftijd, nationaliteit, beroep of achtergrond delen ze een grote schrik, een groot verlangen, een constante jacht op dat beetje geluk. Terwijl de toeschouwer luistert naar deze intieme momentopnamen, glijdt de buitenwereld met haar toevallige passanten langzaam voorbij.
BRIEF ontving de Nederlandse Dioraphte-prijs. De installatie ging in Nederlandse première op Festival Cement 2011 en in Belgische première in kc nOna op het dak van Lamot. Sindsdien toerde ze langs daken, weien, pleinen, kapelletjes en middenbermen. BRIEF stond o.a. op Theaterfestival (Kaaitheater), deSingel, Nuit Blanche, Oerol Festival, STUK, Huis Van Alijn, Kröller-Müller Museum, C-mine en Urban Explorers.
CREDITS: Project: Ruth Becquart, Kyoko Scholiers, Design, constructie: Bram Verhagen, Ed scholiers, Schilderwerken: Thijsje Strijpens, Muziek: Daisy Ip, Opname en toetsen: Stijn Cole, Gitaar: Simon Pleysier, Geluidsinstallatie: Pieter Loots, Guy Van den Bril, Correspondenties van Ruth Becquart & Kyoko Scholiers met o.a.: Tim Etchells, Robert M. Johanson, Simone Verhamme, Ed Scholiers, Bart Meuleman, Marie-Rose Morel, Sonia Douillez, Luc De Vos, Eddy Becquart, Helena De Beul, Peter Aers, Dirk Corstens, Lien Boetje, Dorian Van Der Brempt, Marieke Roels, An Rosiers en Scott Shepherd, Stemmen Nederlandse versie: Natali Broods, Wine Dierickx, Robby Cleiren, Tom Dewispelaere, An De Donder, Damiaan De Schrijver, Kris Van Trier, Katelijne Damen, Tania Kloek, Nico Sturm, Frank Dierens, Jolente De Keersmaeker, Stijn Van Opstal, Bart Meuleman, Ariane Van Vliet, Dirk Van Dijck, Tine Van den Wyngaert, Vanessa Cools, Günther Lesage, Spreiding, tourmanagement: Caravan Production, Met dank aan: Toneelhuis, kc nOna, tg STAN, Festival Cement en de Dioraphte Stimuleringprijs (NL)
IN DE PERS:
Bekijk hier de reportage van Misconnected op ATV.
Download hier het artikel in De Standaard.
Beluister hier de reportage op Klara.
Beluister hier de reportage in De Ochtend op Radio 1.
Bekijk hier DE TRAILER van Misconnected door filmmaker Kristof Bilsen.