Misconnected in Museum Dr Guislain!

Voor Misconnected liet Kyoko Scholiers een jaar lang een zelfgebouwd telefoonhokje rondreizen. Ze bracht het hokje bij mannen, vrouwen en kinderen die op de één of andere manier gedisconnecteerd zijn van de samenleving. In haar zoektocht naar geïsoleerd geraakte mensen, botste Kyoko op de bijzondere Villa Voortman. Het project Villa Voortman ontstond in de schoot van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge als antwoord op de groeiende groep mensen die in de reguliere hulpverlening tussen wal en schip is geraakt. Sinds 2010 stelt de Villa haar deuren open voor mensen met wat vandaag een ‘dubbeldiagnose’ heet: een gecombineerde problematiek van middelenmisbruik en psychische moeilijkheden. ‘Zorgwekkende zorgvermijders’, zoals zij wel eens worden genoemd, die als geen ander weten wat uitsluiting betekent… 

 

Kyoko sprak met 9 bewoners van ‘de Villa’. Gedurende één jaar betraden zij ieder seizoen de reizende Misconnected-telefooncel, die voor de gelegenheid in de binnentuin van de Villa werd geparkeerd. Gedurende een uur deelden de bewoners dan lief en leed met Kyoko en ze deden dat met veel humor, veel verdriet en veel poëzie. 

Misconnected werd opgedragen aan één van deze bewoners: de hartverwarmende Paul Goethals, die enkele weken na het laatste telefoongesprek overleed.

 

Waar kon de installatie mooier en gepaster staan dan in de tuin van Museum Dr. Guislain, de oudste psychiatrische instelling van België, op een boogscheut van Villa Voortman, in het kader van het Festival van de Gelijkheid dat in haar programmatie de aandacht vestigt op hoe we onze verschillen kunnen omarmen.

 

Misconnected staat opgesteld in de binnentuin van Museum Dr. Guislain, vanaf dinsdag 4 december t.e.m. zondag 16 december 2018

Elke weekdag (behalve maandag) te bezoeken van 9 tot 12 uur en 14 tot 17 uur. Op weekenddagen van 13 tot 17 uur. Uitzonderlijk zal de installatie op 6 december tot 1h 's nachts geopend zijn in het kader van de museumnacht.